| |     português | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 9:00 – 17:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): utorak i četvrtak 10:00 - 12:00 časova. sredom od 15:00-18:00 časova

Praznici

Adresa
Rua de Alcolena 11
1400 – 004 LISABON
PORTUGAL

Telefon: + 35121 / 301-53-11, 301-53-12 Lokacija/Mapa
Faks:     + 35121 / 301-53-13 Konzularna nadležnost
E-mail:   serviaemba@netcabo.pt Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.lisbon.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Ucesce na koncertu orkestra "XXI" u okviru Međunarodnog muzičkog festivala Marvao 2022, 30. jula

Bojana Didić, otpravnik poslova a.i. prisustvovala je, 30. jula, koncertu ,Amaia’, orkestra "XXI" na poziv Njegove ekselencije predsednika Marsela Rebela d Soze u okviru Međunarodnog muzičkog festivala Marvao 2022. 

 

***


Poseta delegacije Republike Srbije u organizaciji UN Women u Srbiji Lisabonu, jul 2022. godine

U Ambasadi Republike Srbije u Lisabonu priređen je, 27. jula 2022. godine, prijem za delegaciju Republike Srbije koja boravi u studijskoj poseti Lisabonu, od 25. do 29. jula. Posetu je organizovala Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Republici Srbiji (UN Women Serbia), u okviru IPA projekta "Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti", koji sprovodi u saradnji sa Ministarstvo za evropske integracije i Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Vlade RS. Tokom studijske posete, učesnici i učesnice će biti u prilici da dobiju informacije o procesu pripreme, planiranja i sprovođenju sredstava iz Strukturnih i kohezionog fonda, ispunjavanju prethodnih uslova/uslova za sprovođenje u skladu sa pravilima i zahtevima EU, razvoju administrativnih kapaciteta za sprovođenje fondova, kao i da se upoznaju sa korisnicima projekata koji se finansiraju iz pomenutih fondova.

Delegaciju su, pored predstavnika UN Women Serbia, činili predstavnici MInistarstva za evropske integracije, MInistarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. 

***


Putovanje maloletnih lica preko državne granice R. Srbije

U skladu sa odredbama člana 54. stav 2. Zakona o graničnojj kontroli, za prelazak državne granice R. Srbije maloletnih lica, stranih državljana, nije potrebna saglasnost roditelja.

Kada je reč o državljanima R. Srbije, ukazuje se da je navedenim zakonom utvrđeno da,  za prelazak državne granice maloletno lice, državljanin Republike Srbije do navršene 16. godine života, kada putuje samo ili u pratnji drugog lica koje mu nije roditelj ili zakonski zastupnik, mora posedovati overenu saglasnost oba roditelja (ako zajednički vrše roditeljsko pravo), ili zakonskog zastupnika. U tom smislu, ukolik dete putuje sa jednim od roditelja, nije potrebna pisana saglasnost drugog roditelja, dok je saglasnost neophodna ukoliko dete putuje samo, ili u pratnji lica koje mu nije roditelj, odnosno zakonski zastupnik (babe, dede, prijatelji i sl.).


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova