| |     português | english  
Naslovna
Republika Srbija primljena kao pridruženi posmatrač u Zajednicu zemalja portugalskog govornog područja

Republika Srbija primljena kao pridruženi posmatrač u Zajednicu zemalja portugalskog govornog područja

Na svečanoj sednici Zajednica zemalja portugalskog govornog područja (CPLP), koja je održana 17. i 18. jula u Republici Kabo Verde (Zelenortska Ostrva), Srbija je primljena kao pridruženi posmatrač, u ovu organizaciju koja obuhvata blizu 270 miliona ljudi portugalskog govornog područja.

Članovi ove zajednice su Portugalija, Brazil, Angola, Mozambik, Kabo Verde, Sao Tome i Principe, Ekvatorijalna Gvineja, Istočni Timor i Gvineja Bisao.

Zajednica je osnovana u cilju razvoja i jačanja političko-ekonomskih i diplomatskih odnosa i saradnje zemalja članica. Zajednica zemalja portugalskog govornog područja ima za cilj jačanje saradnje od obrazovanja, zdravstva, nauke i tehnologije, odbrane, poljoprivrede, administracije, pravde, javne bezbednosti, kulture i sporta, ali i medija i komunikacija.

Na istoj sednici, u istom svojstvu, primljene su i Francuska, Velika Britanija i Italija.


Verzija za štampu
Vesti
Svesrpski dečiji sabor 23.05.-28.05.2019. poziv za učešće
Autorski tekst ambasadora Olivera Antića u Publicu, prikaz knjige ,,Fašizam-upozorenje'', autora Medlin Olbrajt, 01.12. 2018.
Premijerka R. Srbije Ana Brnabić na ,,Web Summit-u'' u Lisabonu,06.11.2018.
18.10.2018. Ambasador Oliver Antić predao je akreditivna pisma njenoj ekselenciji dr Mariji du Karmu Trovoadi Izvršnom sekretaru Zajednice zemalja portugalskog govornog područja.
Republika Srbija primljena kao pridruženi posmatrač u Zajednicu zemalja portugalskog govornog područja
SEĆANJE NA VELIKOG BARISTERA
Veliki rat: Veliki jubilej savezništva Srbija-Portugalija
Konkurs Ministrastva kulture i informisanja R. Srbije za subfinansiranje mobilnosti umetnika i profesionalaca u oblasti kuture i umetnosti
19-20. april 2018. Duga tradicija diplomatskih odnosa sa Portugalijom i želja za intenziviranjem saradnje u svim oblastima
NOVA PLATFORMA RTS
Foi publicado no Diário de Notícias de dia 15 de Abril de 2017 um artigo de opinião do Senhor Embaixador da Sérvia, Prof. Doutor Oliver Antiċ, intitulado Unidade da Europa:"O sonho de alguns...?"
PORTUGALIJA I SRBIJA SLAVE JUBILEJ 135 GODINA BILATERALNIH ODNOSA
Dana sećanja na stradanje i progon Srba
Odluka o ulasku bez viza u Republiku Srbiju
Stručna praksa u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije
Početak prijema zahteva za biometrijske putne isprave
Arhiva vesti