| |     português | english  
Naslovna
19-20. april 2018. Duga tradicija diplomatskih odnosa sa Portugalijom i želja za intenziviranjem saradnje u svim oblastima

 

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, boravio je u zvaničnoj poseti Republici Portugaliji 19-20.aprila 2018, sastao se  sa svojim domaćinom, ministrom inostranih poslova, Auguštu Santuš Silvom.

„Želim da izrazim veliko zadovoljstvo zbog moje posete Portugaliji. Za nas su odnosi sa Portugalijom od izuzete važnosti imajući u vidu dugu tradiciju naših diplomatskih odnosa.

136 godina diplomatskih odnosa je veliki kapital koji imamo u našim rukama i želimo da radimo na daljem unapređenju naših odnosa.

Očekujemo uzvratnu posetu predsednika Portugalije Srbiji, a moja poseta bila je uzvratna poseta na posetu prethodnog ministra i sada očekujem u gostima mog novog kolegu.

Želimo da naša ekonomska saradnja bude još bolja. Naša spoljnotrgovinska razmena prošle godine bila je 50 miliona evra, to je dobro, ali može da bude mnogo bolje.

Veoma je značajno što je moj kolega priredio radni ručak sa predstavnicima različitih kompanija, to je veoma važno kako bi mi u Beogradu mogli da napravimo sledeći korak, a to je operacionalizacija planova raznih kompanija kada je reč o ekonomskoj saradnji.

Takođe, želimo što bolju komunikaciju, konsultacije i koordinaciju kada su u pitanju politička, regionalna i globalna pitanja, kao i da jedni druge podržavamo na međunarodnom planu.

Želimo da se kao posmatrači uključimo u rad organizacije koja okuplja zemlje portugalskog govornog područja, gotovo sve zemlje su nama veoma prijateljske i želimo što bolje odnose sa njima.

Želim da zahvalim Portugaliji na čvrstoj podršci koju nam pruža kada su evropske integracije u pitanju.

Ja sam mog kolegu upoznao sa situacijom u regionu, problemima koji postoje, upoznao sam ga sa opredeljenošću Srbije da bude faktor stabilnosti, kao i želju da na miran način rešavamo sva otvorena pitanja.

Portugalija je zemlja koja ima dosta razumevanja za srpske stavove", zaključio je šef srpske diplomatije nakon razgovora sa ministrom inostranih poslova Portugalije.


Verzija za štampu
Vesti
Premijerka R. Srbije Ana Brnabić na ,,Web Summit-u'' u Lisabonu,06.11.2018.
18.10.2018. Ambasador Oliver Antić predao je akreditivna pisma njenoj ekselenciji dr Mariji du Karmu Trovoadi Izvršnom sekretaru Zajednice zemalja portugalskog govornog područja.
Republika Srbija primljena kao pridruženi posmatrač u Zajednicu zemalja portugalskog govornog područja
SEĆANJE NA VELIKOG BARISTERA
Veliki rat: Veliki jubilej savezništva Srbija-Portugalija
Konkurs Ministrastva kulture i informisanja R. Srbije za subfinansiranje mobilnosti umetnika i profesionalaca u oblasti kuture i umetnosti
19-20. april 2018. Duga tradicija diplomatskih odnosa sa Portugalijom i želja za intenziviranjem saradnje u svim oblastima
NOVA PLATFORMA RTS
Foi publicado no Diário de Notícias de dia 15 de Abril de 2017 um artigo de opinião do Senhor Embaixador da Sérvia, Prof. Doutor Oliver Antiċ, intitulado Unidade da Europa:"O sonho de alguns...?"
PORTUGALIJA I SRBIJA SLAVE JUBILEJ 135 GODINA BILATERALNIH ODNOSA
Dana sećanja na stradanje i progon Srba
Odluka o ulasku bez viza u Republiku Srbiju
Stručna praksa u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije
Početak prijema zahteva za biometrijske putne isprave
Arhiva vesti