| |     português | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 9:00 – 17:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): utorak i četvrtak 10:00 - 13:00 časova.

Praznici

Adresa
Rua de Alcolena 11
1400 – 004 LISABON
PORTUGAL

Telefon: + 35121 / 301-53-11, 301-53-12 Lokacija/Mapa
  Konzularna nadležnost
E-mail:   serviaemba@netcabo.pt Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.lisbon.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Selaković: Intenzivna diplomatska aktivnost u Njujorku, afirmisali smo našu politiku

22.09.2022. 24. sep 2022.

 


Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da je delegacija Srbije završila veoma intenzivnu diplomatsku aktivnost u Njujorku u okviru 77. Generalne skupštine UN, da je održao ukupno 100 sastanaka na marginama tog zasedanja, a da je potpisano 12 sporazuma, protokola i memoranduma sa predstavnicima država sa kojima je imao priliku da se sastane.
Ministar Selaković je naveo da je Generalna skupština UN bila prilika da se na marginama tog zasedanja održi niz sastanaka sa kolegama ministrima spoljnih poslova iz više država sveta i sa predstavnicima kako SAD, odnosno njihovog Kongresa, tako i sa predstavnicima Američko-jevrejskog komiteta, Alijanse civilizacija, ali i Svetskog ekonomskog foruma.
"Kada se svede računica ovogodišnje Generalne skupštine UN i sastanaka na marginama, mogu sa ponosom da kažem da je održano ukupno 100 susreta, od toga 95 sa ministrima spoljnih poslova i pet sa predstavnicima Američko-jevrejskog komiteta, Alijasne civilizacija i Svetskog ekonomskog foruma", naveo je šef srpske diplomatije.
Ministar Selaković je naglasio da je to bila odlična prilika da se afirmiše ono što jeste naša politika, a da su kolege ministri spoljnih poslova iz različitih država na sastancima koje je imao bili pod utiskom nakon izvanrednog obraćanja predsednika Aleksandra Vučića na Generalnoj skupštini UN.
"Bili su pod utiskom upravo tog govora, govora koji je potvrdio dosledno poštovanje međunarodnog prava, poštovanje uloge UN i poštovanje važećih rezolucija SB UN od strane Srbije koja geografski i po broju stanovnika nije velika zemlja, ali zemlja koja čvrsto veruje da je posvećenost malih i srednjih zemalja međunarodnom pravu najjači saveznik u našoj borbi za zaštitu naših vitalnih državnih i nacionalnih interesa", naglasio je ministar Selaković.
Kako je preneo, bilo je izuzetnih razgovora, kako sa predstavnicima država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, tako i onima koje to nisu i koje su još jednom potvrdile svoju podršku i posvećenost zaštiti vitalnog principa nepovrednosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država članica UN.
"Ova godina je bila veoma izazovna za UN. Multilateralizam je u svojesvrsnoj krizi i za Srbiju je od vitalnog značaja da se multilateralizam vrati na scenu, da se ojačana uloga UN vrati na scenu i da naša borba za zaštitu naših državnih i nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji, a upravo u svetlu borbe za poštovanje primene međunarodnog prava, relevantnih odluka UN, kao što je Rezolucija 1244, ostaje ono čime ćemo se baviti i ostaje nešto za šta će se Srbija boriti. Upravo ta reafirmacija uloge UN jeste nešto što garantuje i veći uspeh u toj borbi", poručio je ministar Selaković.
Šef srpske diplomatije je istakao da su susreti na marginama zasedanja Generalne skupštine UN bili odlična prilika da se zaključi niz sporazuma, protokola i memoranduma sa predstavnicima država sa kojima je imao prilike da se sastane.
"Ukupno smo zaključili 12 sporazuma, memoranduma i protokola, a danas i završili ovu veoma intenzivnu diplomatsku aktivnosti potpisivanjem i Sporazuma o ukidanju viza na službene i diplomatske pasoše sa Senegalom", zaključio je ministar Selaković.


Izvor/Foto: www.mfa.gov.rs


Obraćanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na generalnoj debati 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

 

 

Obraćanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na generalnoj debati 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija:

Opširnije...
Poseta pomoćnika ministra spoljnih poslova za bilateralnu saradnju Vladimira Marića Kabo Verde, 13. i 14. septembra 2022. godine

 

Pomoćnik ministra spoljnih poslova za bilateralnu saradnju Vladimir Marić boravio je u Republici Kabo Verde 13. i 14. septembra radi održavanja političkih konsultacija između ministarstava spoljnih poslova dve zemlje. 

Tom prilikom upriličen je kurtoazni sastanak sa ministrom inostranih poslova Republike Kabo Verde Rui Albertom d Figeredom Suarešom, kojem je uručio pismo ministra spoljnih poslova Republike Srbije Nikole Selakovića i preneo poziv da poseti Republiku Srbiju u što skorijem periodu.

Ambasador Marić je zahvalio ministru Figered Suarešu na podršci koju Kabo Verde pruža Srbiji po pitanju Kosova i Metohije i poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje.

Sa kaboverdanske strane političke konsultacije je vodila državna sekretarka Ministarstva inostranih poslova Mirjan Vieira, kojoj je uručen nacrt Memoranduma o saradnji u oblasti poljoprivrede.

U srdačnom razgovoru zajednički je konstatovano da postoje znatni potencijali za unapređenje bilateralnih odnosa i saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, kao što su ekonomija, razmena iskustva u oblasti trgovine i investicija, poljoprivreda, kultura i prosveta.

Sagovornici su razmenili mišljenje o temama od globalnog značaja. Ambasador Marić je sagovornicu  informisao o aktuelnoj situaciji na zapadnom Balkanu, ističući ključnu ulogu Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u našem regionu.

Tokom posete Kabo Verdeu, ambasador Marić imao je i susret sa ministrom omladine i sporta Kabo Verdea dr Karlušom Monteiruom sa kojim su detaljno razmotrene mogućnosti saradnje u toj oblasti.

U delegaciji pomoćnika ministra Vladimira Marića, bila je Bojana Didić, otpravnik poslova a.i.

***


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova